Płyta laminowana na ścianę w kuchni – plusy i minusy

Zmiana wyglądu kuchni lub tworzenie go w nowych mieszkaniach od zera, to moment, w którym podejmujemy różne ważne decyzje. Jakie wybrać płytki i czy w ogóle? Które rozwiązania będą tańsze i jednocześnie atrakcyjne wizualnie? Czy dobrym pomysłem będzie np. płyta laminowana na ścianę w kuchni zamiast tradycyjnych kafli? I jak ten pomysł się sprawdza w praktyce? Podpowiadamy!

Co na ścianę w kuchni zamiast płytek?

Choć położenie na kuchennej ścianie płytek jest dziś niemal standardem, coraz więcej osób rozgląda się za alternatywnymi rozwiązaniami. Z jednej strony, liczą się oszczędności – na materiale i na robociźnie fachowca, a z drugiej nieszablonowy wygląd, który w jakiś sposób kuchnię wyróżni. Co na ścianę w kuchni zamiast płytek? Pomysłów jest kilka:

  • Płyta laminowana na ścianę w kuchni – nowoczesny sposób, który łączy w sobie niskie koszty, trwałość i estetyczną prezencję
  • Kafle w płynie – specjalny bezbarwny lakier o właściwościach płytek ceramicznych
  • Farba wodoodporna – opcja najprostsza, ale zwykle nie tak atrakcyjna wizualnie
  • Surowy beton – droższa wariacja na ścianę w kuchni, która wygląda fenomenalnie, ale pociąga za sobą najwyższe wydatki.

W ostatnich latach z w/w pomysłów ciekawszym jest z pewnością płyta laminowana. Tania, prosta do utrzymania w czystości i dobrze radząca sobie w pomieszczeniach narażonych i na wilgoć i na wysokie temperatury.

Czy płyta laminowana jest dobra? Zalety i wady płyty laminowanej

Najważniejszym pytaniem przy wyborze płyty laminowanej na ścianę w kuchni jest to, jak dobrze sprawdza się ona w pomieszczeniach o intensywnym działaniu pary wodnej, wilgoci i temperatury, oraz jakie ogólne zalety i wady ma to rozwiązania. Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Zalety płyty laminowanej

  • Niska cena – to zaleta numer jeden! W porównaniu z płytkami ceramicznymi cena płyty laminowanej zdecydowanie nie uszczupli tak mocno domowego budżetu
  • Trwałość – będzie służyć w kuchni przez lata
  • Niskie wymagania pielęgnacyjne i prostota czyszczenia. Wystarczy przetrzeć miękką szmatką nasączoną wodą i detergentem do mycia, a do tego sprawdzą się tu zwykłe detergenty, jak płyn do naczyń i nie trzeba kupować specjalnych, dedykowanych właśnie płycie laminowanej.
  • Brak konieczności impregnowania
  • Odporność na wodę, a więc i zabezpieczanie ściany przed rozwijaniem się na niej bakterii i grzybów
  • Duży wachlarz kolorów, w jakich taką płytę można kupić. Podobnie – szerokie pole wyboru struktur dodających płycie na ścianie ładnego wyglądu. Płyta laminowana może do złudzenia przypominać drewno czy szlachetny kamień, tworząc w kuchni niezwykle elegancką aranżację.
  • Brak podatności na zarysowania
  • Łatwy montaż – płytę laminowaną można swobodnie dociąć do potrzebnej wielkości tak, by idealnie zmieściła się np. w przestrzeni między blatem kuchennym, a wiszącymi szafkami
  • Dobrze sprawdzi się w przypadku montażu w okolicy kuchenki indukcyjnej i elektrycznej (ale nie gazowej!)
  • Możliwość zamówienia na wymiar

Wady płyty laminowanej

Do głównych wad płyty laminowanej należy możliwość jej delikatnego ciemnienia w czasie – głównie pod wpływem działania pary wodnej. Mimo że płyta sama w sobie jest odporna, to z biegiem lat może tracić swój żywy kolor, na rzecz charakterystycznego matowienia.

Drugi, bardzo istotny minus to łatwopalność płyty, dlatego nie można jej wstawiać w bliskim sąsiedztwie kuchenki gazowej. Żywy płomień z kuchenki mógłby doprowadzić do przegrzenia płyty i jej zapalenia się, dlatego bezpośrednio przy otwartym źródle ognia płyt laminowanych się nie montuje.

Kolejnym minusem jest konieczność zabezpieczenia brzegów płyty np. listwami akrylowymi lub metalowymi – dzięki temu brzegi nie będą się szybko niszczyć.

Co lepsze MDF czy płyta laminowana? Różnice

Podstawową różnicą między standardową płytą MDF i płytą laminowaną jest to, że ta druga posiada dodatkową warstwę ochronną. Płyta laminowana może być wykonana z płyty MDF lub płyty wiórowej, które to na koniec zostają powleczone zewnętrzną warstwą np. żywiczną, termoutwardzalną, która podnosi właściwości zabezpieczające przed wilgocią i wysokimi temperaturami. Płyta MDF może więc stanowić trzon laminowanej, ale nie na odwrót! Sama płyta MDF będzie mniej dekoracyjna i trudno będzie uzyskać z niej atrakcyjną strukturę, dodatkowo zdobiącą wnętrze. Przy opcji jej laminowania – jak najbardziej jest to możliwe.

Co do zasady, wyróżnia się 3 typy płyt laminowanych:

  • Wiórową – ze sprasowanych odpadów drewnianych. Po pokryciu laminatem tworzą zwartą, ale nie idealnie gładką bryłę.
  • MDF – ze zmielonego włókna drzewnego o większej gęstości niż w przypadku płyt wiórowych. Po pokryciu laminatem mają większą odporność na uszkodzenia np. pękanie i dużo lepiej sprawdzają się jeśli mówimy o wchłanianiu wilgoci.
  • HPL – z wielu warstw nałożonego na siebie papieru, który pod wysokim ciśnieniem impregnowany jest żywicą

Ile kosztuje płyta meblowa laminowana?

Jak wyglądają ceny meblowych płyt laminowanych? Wszystko zależy od tego, czy są one tworzone na bazie wiórowej, MDF czy HPL. Dodatkowym wyznacznikiem ceny jest też typ drewna, z jakiego płyta jest zrobiona oraz jej wierzchnia dekoracyjność, struktura, wykończenie

Podstawowe płyty wiórowe laminowane można zakupić już w cenie od ok 12 zł za metr kwadratowy przy grubości 18 mm. Niemniej, płyty rzadko sprzedaje się na metry kwadratowe, ponieważ producenci dostosowują wymiary z góry – do standardów jeśli chodzi np. o przestrzeń między szafką i blatem kuchennym, sprzedając płyty laminowane do tej powierzchni pod konkretną wymiarówkę. Zależnie od wielkości płyty i wymienionych na początku czynników dodatkowych, ceny mogą się kształtować w granicach od kilkudziesięciu złotych za mniejsze płyty, po 200-300 zł za większe.

Orientacyjny koszt obłożenia płytą laminowaną przestrzeni między szafkami w kuchni o wymiarach 3 na 3 metry to ok 150 zł.